POTICA KRALJICA Z DROŽMI

BREZPLAČEN TEČAJ - POTICA KRALJICA Z DROŽMI -

V knjigi Potice iz Slovenije prof. dr. Janez Bogataj piše, da ne ve, če je kakšna jed tolikokrat omenjena kot potica. In prav ima. Potico poznamo vsi, tudi tisti preko naših meja. Potica je tista jed, ki ob nobenem prazniku ne sme manjkati na naših mizah. V ospredje pa pride predvsem za veliko noč. Takrat se mize šibijo od raznoraznih potic – orehovih, pehtranovih, lešnikovih, čokoladnih … Prav vsaka hiša ima svojo ljubo potico in prav vsaka hiša ima svoj skrivni recept. 

Potice sem se dolgo branila, saj ta kraljica vzbuja strah in trepet v vseh kuhinjah, kadar se peče. Kdo še ni slišal: Zapri vrata, prepih bo; hitro, gremo domov, testo bo prevzhajalo; ne jej vroče, slabo ti bo … in še in še.

Za kaj? Za en kos testa z orehi.

Potem pa sem dozorela, začela uživati v kuhinji, in ugotovila, da ima potica res posebno mesto. Ne, to ni kos testa. To je potica kraljica. Zasluži si častni naziv in tudi jaz se ji klanjam.

Sem pa ugotovila, da mi ni treba zapirati vrat, da mi testo ne bo prevzhajalo in da je najboljša topla.

Tekom let sem preizkusila precej receptov, a ko mi je mami prijazno odstopila svoj recept iz starega zvezka, sem ga kaj hitro pretvorila na droži in naredila kraljico potico. Res je, recept se je obnesel in z njim sem krasno zadovoljna. Poskusite še vi, prepričana sem, da vam bo uspel. Če pa boste dodali kaj svojega, pa ne bo nič hudega. Prilagodite okus svojim brbončicam in naredite tako, da vam bo šla v slast.   

Sama sem jo tokrat nadevala z orehovim nadevom, vi pa izberite nadev po želji.

Shopping Cart